A kártevőkről

 

A következő kártevők írtását vállaljuk:  
   
Csótányirtás  

Mintegy 3500, melegkedvelő, rejtett életmódú, mindenevő faj tartozik ebbe a csoportba. A magyarországi fajok száma 10. Az egészségügyi kártevőnek minősülő fajok azonban a világszerte elterjedt, nálunk nem őshonos fajok. Többségük éjjel aktív, nappal rejtőzködő életmódot folytatnak. Mindenevők, táplálékszerzésüket kitűnő szaglásuk segíti elő. Képesek az önmegtermékenyítésre is. Nálunk a legnagyobb számban előforduló fajták a Német csótány, az Amerikai csótány, és a konyhai csótány.

Német csótány: Preferált élőhely: meleg (33°C-ig), nedves környezetet szereti. Megjelenés: 10-15 mm-es testhossz (imágók), szalmasárga-világosbarna szín, a nyakpajzson két hosszanti fekete sáv . A teljes lárvális életszakasz optimális körülmények között 6-8 hétig tart. A nőstény párzás(oka)t követően, kb. 1 hetes korában képzi első petetokját, amelyet átlagosan további 6 követ, 3 heti rendszerességgel. a petetok 8 mm hosszú, 3 mm „magas”, 2 mm széles, kezdetben világos (fehér, rózsaszín, majd v.barna), éretten gesztenyebarna. A petetokban 30-40 pete fejlődik.

Amerikai csótány: Preferált élőhely: meleg (33°C-ig), nedves környezetet szereti. Trópusokon, szubtrópusokon a szabadban is él. Megjelenés: 28-44 mm-es testhossz, mahagóni barna szín, jellegzetes mintázattal a nyakpajzson, a lárvák vörösbarna színűek. A teljes lárvális életszakasz 0,5-1 évig tart. A nőstény párzást

követően kb. 3-7 nappal képezi az első petetokot, amelyet további kb. 10 követ, havi rendszerességgel. A petetok 8 mm hosszú, 5 mm „magas”, 3 mm széles, kezdetben világos (fehér, rózsaszín, majd v.barna), éretten fekete. A petetokon keresztirányú szegmentek nincsenek. A petetokban 14-16 pete fejlődik, az inkubációs idő 6-8 hét.

Konyhai csótány Preferált élőhely: meleg, száraztól a nedvesig mindenfajta környezetet kedveli. Megjelenés: 20-24 mm-es testhossz (imágók), sötétbarna-fekete szín, fekete nyakpajzs, a lárvák vörösbarna színűek, ugyanolyan nyakpajzzsal.

Védekezés: Szakember által: permetezés, hidegködös kiűzéssel kombinálva, ULV, porozás, csótányirtó gél, füstképzés. A fertőzöttség meghatározása után: csótánycsapda, csótánykiűző aeroszol alkalmazása.

Megelőzés: permetezéssel tartós méregmező kialakítása,csótányirtó gél, csalétek, csapda.

 
 
   
Patkányirtás  

Vándorpatkány: Európa valamennyi országában gyakori faj, az emberi településekhez kötődve az északi sarkkörön túl is előfordul. Távol-keleti származású, a hajózással terjedt szét, és vált kozmopolitává. A szabad természetben és az ember közelében egyaránt élnek populációi, ezek életmódja eltérő (a szabadban élők kisebb termetűek, és kis ragadozókként viselkednek). Emberi környezetben előfordulnak pl. sertéshízlaldákban, hűtőházakban, lakóterekben, csatornában, sőt mélyebb bányákban is, fűtött helyen egész évben szaporodik. Testtömege:200-400 g. Sprőd, barna bundája van, világosabb hasszínezettel. Minden emberi táplálékféleséget elfogyasztanak, emellett rágásukkal is károsítanak. A nőstény 3-4 hetes vemhesség után almonként 4-10 kölyköt ellik, és ideális esetben évente 5 (de akár 8) alkalommal is szülhet. A szabadban átlagos élettartama 18 hónap, de fogságban átlagosan 3 évig él. Házi patkány: Eredetileg az indiai szubkontinensen élt, az ember azonban mindenfelé széthurcolta. Nincs biztos adat arról, hogy Magyarországon mikor jelent meg, de az bizonyos, hogy a vándor patkánynál korábban. Mára a vándorpatkány Magyarországról teljesen kiszorította. Európában főleg nagyobb kikötőkben fordul elő. Testtömege 150-200 g. Leggyakrabban szürkés barna, világosabb szürke hasszínezettel, ritkán teljesen fekete is lehet. Mindenevő, de a vándorpatkánynál szívesebben fogyaszt gyümölcsöket. Domináns hím vezette csoportokban él, főként március és november között szaporodik, évente 3-5 alkalommal ellenek, 23-24 nap vemhesség után 7-8 utódot.
Milyen betegségeket terjeszt a patkány? pestis, trichinellózis, leptospirózis, tularémia, brucellózis, murin tífusz
Milyen egyéb gazdasági károkat okoz a patkány? élelmiszerek szennyezése, fogyasztása (20 kg/év/egyed), rágás → rongálás fészkelés → épület, közmű (csatorna), gátak, szigetelés rágása → rövidzárlat, tűz
patkányharapási láz, asztma, pszichés tünetek
Védekezés: Patkányirtás általában mérgezett csalétekkel.

   
Egérirtás  

A Magyarországon is élő házi egér Észak- és Közép-Európában, a Balkánon, valamint Ázsia nagy részén fordul elő. Természetes környezetében növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt fogyaszt; a növények közt előnyben részesíti a magvakat, gyümölcsöket, leveleket és gyökereket alig eszik. Az ember környezetében élő házi egér bármilyen konyhai hulladékot elfogyaszt, naponta 5-8 g táplálékra van szüksége. A kölykök száma átlagosan 5-7, a vemhességi idő 18-24 nap, évente 3-4 alkalommal fialnak. Háromhetes szoptatási idő után a fiatalok önállósulnak és 2-3 hónaposan már ivarérettek, élettartamuk kb. 2-3 év.

Milyen betegségeket terjeszt az egér? salmonellózis, fertőző agyvelőgyulladás, tularémia, malleus, asztma, pszichés tünetek

Milyen egyéb gazdasági károkat okoz a patkány? élelmiszerek szennyezése, fogyasztása (2 kg/év/egyed), rágás → rongálás fészkelés → élelmiszer szennyezése, vezetékek rágása → rövidzárlat, tűz

Védekezés: csapdázás, mérgezett csalétek, gázosítás (raktárakban)

   
Kullancsirtás  

Megjelenés: 1-4 mm hosszú, vérrel teleszívott állapotban ricinusmag méretű. A fejlődési idő átlagosan 3 év. A nőstény több ezer petét rak, és több évig él. Emberen általában a könyök- hónalj- és térdhajlatban, deréktájon táplálkozik, és szájszervével rögzíti magát. Fűfélék, cserjék levelein várakozva, maximum másfél méteres magasságban az aljnövényzetben, bokrokban, párás, árnyékos helyeken fordul elő leginkább. Súlyos betegségeket terjeszt, mint a Lyme kórt vagy a vírusos agyhártyagyulladást.

Védekezés: permetezéssel (fák, bokrok 1,5 méteres magasságig + aljnövényzet), aspecifikus megoldás.

   
Darázsírtás  

Több centiméteres, sárga-fekete színezetű rovarok. Szárnyukat nyugalomban hosszában összehajtva tartják a test hátoldalán. Könnyen támadnak, fullánkjuk segítségével mérget juttatnak az áldozatukba. Rágó szájszervük van, általában más rovarok fogyasztói, de gyümölcsökkel is táplálkoznak. Apró, fűrészporszerű darabkákat rágnak ki a fákból, összekeverik a nyálukkal és így pépes anyagot állítanak elő, melyből fészküket építik. Leggyakrabban előforduló fajták Pl.: lódarázs, német darázs, kecskedarázs, fürkész darázs.

Védekezés: Permetezéssel vagy porozással. Permetezés esetén a permetanyagot a fészekbe ill. fészek közeléhez célszerű eljutatni. Szűk nyílás esetén, ha helyhiánnyal küszködünk a porzás lehet a megfelelőbb megoldás.

   
Hangyairtás  

Térdes csápot és 1 vagy 2 kidudorodással rendelkező potrohnyelet viselő hártyásszárnyúak. Magyarországon 101 fajuk honos. Általában mindenevők, a táplálkozásukra az ún. „szociális gyomor” jellemző. Társadalomalkotó rovarok, egy-egy kolóniában (bolyban) többféle kaszt található. . A dolgozók szárnyatlan, fejlett rágó szájszervű, csökevényes petefészkű nőstények. A fiatal nőstények általában szárnyasak, és csak időszakosan fordulnak elő. A nászrepülést és megtermékenyítést követően szárnyaikat levetik, repülőizmaikat felemésztik. A tojásrakó nőstény(ek) a királynő(k). A hímek szárnyasak, és a nászrepülést nem sokkal élik túl.

Védekezés: Elsősorban permetezéssel. A falak, szélek, sarkok, küszöbök és a hangyák vonulási irányának mentén.

   
Ágyi poloska  

Az ágyi poloska hossza 5-7 milliméter. A kifejlett ágyi poloska barna színű, testét finom szőrök borítják. A hím és a nőstény külsőre hasonló, a nőstény kissé nagyobb. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű. Miután átszúrta a bőrt, és jóllakott vérrel, teste kitágul. Szájszerve finom szúrósörtéből áll, melynek hegyes végét szondaként használja: gyakran egymás mellett többször is megszúrja a bőrt, mire megtalálja az eret és szívásba kezd. A jóllakott ágyi poloska bíborszínű árnyalatot vesz fel. A hátsó pár szárnya teljesen elcsökevényesedett, a félfedők azonban apró pikkelyek formájában megvannak.

Életmódja:

A rovar táplálékkereséskor magányos, de rejtekhelyén közösségben él. Tápláléka emberi vérből áll. A rovar hetekig kibírja táplálék nélkül. Táplálékát éjszaka keresi, hő- és szén-dioxid-kibocsátása alapján találja meg; nappal elrejtőzik. Az ágyi poloska körülbelül 18 hónapig él. Élete emberhez kötődik, a hónapokra magára hagyott tárgyakat elhagyja. Emberen a sok szúnyogcsípéshez hasonló bőrelváltozásokat okozhatja ágyi poloska is. Jelenlétéről több dolog árulkodhat: a döglött ágyipoloska, illetve ágyi poloska által vedlett bőr az ágyipoloska csípése vérpöttyök a huzaton ágyipoloska ürülék, kis fekete pöttyök az ágykeretek alján, matracokon és egyéb búvóhelyeken ágyipoloska peték (amelyek 1mm nagyságúak) hosszúkás formájúak, krém–fehér színűek az ágyipoloska szagáról, amely édeskés, azonban ez csak nagy fertőzöttség esetén észlelhető.

Szaporodása:  

A párzási időszak zárt helyiségekben egész évben tart, azonban a szabadban csak nyáron van. Az állat, 13 héten át minden nap rak egy petét. A fehér pete 1 milliméter hosszú és 0,5 milliméter széles. A petéből való kifejlődéshez, megfelelő körülmények között 4-5 nap kell, hogy elteljen. Ha nem jók a kifejlődéshez szükséges körülmények, a kikelés három hónapba is telhet. Kikelés után a lárvák 3-8 hét elteltével érik el végleges méretüket.

 
Irtásuk:  

Az ágyi poloska irtása nagyon nehéz feladat, a rovar rendkívül szívós és nagyon változatosak a búvóhelyei. Éppen ezért ahhoz, hogy biztosan megszabaduljunk tőle, az egész szobát és lakást alaposan át kell vizsgálni, az összes lehetséges búvóhelyet meg kell keresni. Az ágyneműt és a ruhaneműket szedjük le és minél magasabb fokon mossuk ki (legalább 60 fokon) és tegyük külön a ágyi poloska irtás idejére. Az ágyakat, ágykereteket, bútorokat általában fel kell fordítani, hogy az összes búvóhelyet le lehessen kezelni ágyi poloska irtó szerrel. A legtöbb esetben elengedhetetlen az irtás során, hogy többféle irtószerrel (hatóanyaggal) dolgozzunk, mivel (elsősorban nyugaton) nagyfokú rezisztencia alakult ki a szintetikus piretroidokkal szemben. A felméréstől függetlenül az összes lehetséges búvóhelyet le kell kezelni, nehogy egy ágyi poloska is túlélje. Az irtás technológiája többféle lehet : permetezés, porozás és kiegészülhet hidegködképzéssel is. Az egész irtási folyamatot meg kell ismételni körülbelül két héten belül, mivel az engedélyezett poloskairtószerek a petéket nem pusztítják el. Igaz ugyan, hogy nem minden esetben van szükség második irtásra (kb. 80%), de ezt nem érdemes kockáztatni. Angliában és Amerikában, külön vállalatok szakosodtak ágyi poloska irtásra, egyes cégek hőkezeléssel (meleg, jéghideg) és irtószerek kombinációival oldják meg az irtást. Azonban a hőkezelés ára olyan magas, hogy hazánkban ez a módszer nem található meg.

   
A bolhák  

A bolhák vérszívó rovarok, nehezen hozzáférhető és rejtett helyeken bújnak meg. Számukra az emberi közeg kedvező, de állatról is átvándorolnak az emberre egy kis táplálékért, vérért. Miért fontos irtásuk? mert, kellemetlen viszkető érzést okoznak mert, állatról emberre vándorolnak, mivel legkedvesebb az emberi vér számukra mert, fertőzéseket terjeszthetnek mert, egyik emberről és helyről a másikra ugrálnak, így rendkívüli módon szaporodnak Legyen tartósan bolhamentes az élete! Hazánkban milyen fajtákkal találkozhatunk?

Emberbolha Kutya- és macskabolha Melyek jellemző előfordulási helyeik?

  • pince, zárt területek
  • elhanyagolt, koszos helységek
  • nehezen hozzáférhető és takarítható ülő alkalmatosságok

Megoldások bolhamentes életre Permetezés Porozás